TOG in Spaanse sferen

De muzikanten van muziekvereniging TOG uit Berlicum verkeren in Spaanse sferen. Afgelopen zondag gaf het 60-koppige orkest een informeel concert in Den Durpsherd. Tijdens dit concert stond de compositie “Duende” centraal. Dit pittige stuk ademt een Spaanse sfeer uit.


“Spanje staat bol van de festiviteiten. Dat draagt ertoe bij dat de Spaanse cultuur behouden blijft”, vertelde dirigent Jan Gerrit Adema, die muzikanten en publiek verraste door zelf een Spaans stukje op gitaar te spelen. Adema: “Door de eeuwen heen werd Spanje door onder andere door Kelten, Romeinen en Moren bezet. Al die invasies zorgden voor beïnvloeding van muziek. Zo brachten de Moren nieuwe instrumenten naar Europa, waaronder de cymbaal, tamboerijn, luit, castagnettes en dwarsfluit. In de 15e eeuw kwamen zigeuners uit India naar Spanje. Zij zorgden voor nieuwe dansen en muziek met veel versieringen”.

Het harmonie-orkest van muziekvereniging TOG gaat in november op concours, een soort wedstrijd waarbij een jury beoordeeld hoe goed (of hoe slecht) een orkest speelt. Afgelopen zondag gaf het orkest een eerste preview van het concoursstuk ‘Duende’, waarbij dirigent Jan Gerrit Adema tekst en uitleg gaf. “Duende is geschreven door de jonge componist Serrano. Het stuk heeft daardoor ook invloeden vanuit de jazz, fusion en pop”. Voor de muzikanten van TOG was het flink aanpoten. “Op concours gaan is hard werken. Maar gelukkig hebben we weer heel veel jeugd bij het orkest en die slepen ons er wel doorheen….”.